"Zappatister samlas på KB"
Av Alexander Agrell 4 december 2003

På torsdag är det 10 år sedan Frank Zappa dog. Hans Annellsson och hans band leder minnesgalan.
Att zappa är en populär nutidssyssla.
Fast Hans Annellsson i Malmö gör det på det gamla hederliga viset. Med stort Z.
I dag - då det är exakt tio år sedan Frank Zappa gick bort - arrangerar Annellsson en Zappa-gala på KB.
Där ska gitarristen Annellssons egen grupp One more time for the world lira, bland andra.
- Vi tar material från hela Zappas produktion, från första albumet "Freak out!" till "Broadway the hard way" som i princip var sista plattan han gjorde med nytt material.
One more time-bandet plockar fram ett par instrumentala nummer, men sätter för övrigt ljuset på Zappas vokala sida.
På låtlistan finns till exempel "Inca roads", "Montana", "Cosmik debris", "Any kind of pain" och "Brown shoes don't make it".
Orkestern, med den amerikanske sångaren John Marshall Gibbs, sattes samman enkom för Zappa-minnesdagen.
- Vi har repat ungefär tio gånger. Spelningen i Helsingborg härom dagen gick skitbra, men det finns alltid utrymme för förbättringar när man spelar Zappas musik.
Under kvällens konsert medverkar också en grupp från estetiska linjen på Berga gymnasium i Eslöv samt Marc Mollan, som tar fem Zappanummer med röst och akustisk gitarr.
Näsan växer inte om man påstår att Hans Annellsson, musiklärare på Sofielundsskolan i Malmö, är regionens främste aktive Zappatist. Två gånger tidigare sedan 1993 har han arrangerat Zappakonserter här.
- Nu kände jag att om jag någonsin skulle organisera ett elektriskt band så var det nu, konstaterar han. Och efter det här känns som om det är dags att gå vidare.
Frank Zappa gjorde mångsidig, halsbrytande musik med gott om tvära kast i ("fast det är en myt att Zappa bara är svår") och skrev humoristiska, bitvis provocerande texter. Få artister har lika effektivt delat musiklyssnarna i hatare och älskare.
- Mitt förhållande till hans musik startade 1970, berättar Hans Annellsson. Då kom lp:n "Chunga's revenge" in på Kvällstoppen. Jag gillade det annorlunda omslaget, där han gäspar, och att det fanns långa gitarrsolon i låtarna.
På den tiden var Frank Zappa för den 13-årige Hans Annellsson bara en av många nya spännande musiker att upptäcka. Men känslan för Zappa höll i sig.
- Det berodde alltså på gitarrspelet och de långa solona, men också på att han var tidig med att blanda rock och klassiskt och hade en humoristisk sida. Även om jag då inte begrep vad alla ord i texterna betydde.
- Zappa tog saker från olika håll och smälte samman dem, på ett roligt och originellt sätt. De engelska banden som fanns vid samma tid var högtravande och pretentiösa.
Under perioden 1976-88 hann Hans Annellsson uppleva ett tiotal konserter med Frank Zappa.
- 1988 såg jag honom i Köpenhamn, Stockholm, Oslo och Lund. I Oslo lyckades vi komma in på soundchecken och höra hur bandet repade in "Rhymin' man", som fick världspremiär samma kväll.
- Fast jag missade Zappas enda Malmöspelning någonsin, i Folkets park i september 1979. Var ute och spelade själv. .


Alexander Agrell 
Välkommen till
Annellssongs
Hans Annellssons hemsida

 

Sidan uppdaterad 2010-08-23
© Hans Annellsson 1998-2015
Web-design: Sven Bornemark