"DETTA HAR HÄNT-recension (SDS)"
Av Håkan Engström, Sydsvenska Dagbladet, Maj 2006
Hans Annellsson
Detta har hänt (1990-2006)
Betyg: 2 hästar (eller vad det nu skall va’)

Hans Annellssons låtar har sällan levt upp till hans ambitioner, men vilka ambitioner se. Här har vi en musiker som i nära två decennier skrivit samhällskommenterande låtar utifrån nyhetsstoff från dagstidningar som ännu inte hunnit gulna.
Han har arrangerat och spelat det mesta själv, och han har ofta gett musiken an anspråksfull kostym som då och då skvallrar om han passionerade förhållande till Frank Zappas musik.
Han är hård mot de hårda, frispråkig och elak, men hållningen är en omisskännligt och schyst humanistisk. Många bitar; ibland faller de på plats. Generellt sett är de mer ”progressiva” låtarna starkast, åtminstone när inte produktionen dukar under.
Bästa exemplet är ”Alla vill ha MVG” ­ ett av åtta nya spår ­ som han passande nog spelat in med trummisen Morgan Ågren: tung och komplex rock, samtidigt smidig och utåtvänd. ”Gangbang Hockey Game” är aktuell och lever högt på det. Den gamla ”Naughtilus”,
om u-båtsparanoia, är en av gammalt datum men håller. Annat känns dammigare och ibland väl lättköpt; ”Knutby Rollspel” är en, antiskvalmanifestet ”Tra-la-Larsson” en annan.
Och i såväl ”I en glänta” som ”Petter och hans fyra getter” är parodin antingen för tydlig eller för vag.
            

Håkan Engström
Välkommen till
Annellssongs
Hans Annellssons hemsida

 

Sidan uppdaterad 2010-08-23
© Hans Annellsson 1998-2015
Web-design: Sven Bornemark