"Jag har svårt att hålla mig till en stil"
Av Åsa Hagenblad, Sydsvenskan oktober-07


FÖDELSEDAG

- Min ambition är att göra musik och texter som ingen annan gjort, säger Hans Annellsson, musiker, kompositör och Malmöbo. Och till den uppräkningen kan bifogas vegetarian, Zappa-specialist och musiklärare på Sofielundsskolan i Malmö. På söndag, den 7 oktober, fyller han 50 år.

Hans Annellsson har hållit på med musik hur länge som helst och satsat på sina egen musik sedan 1990. Envist håller han fast vid sin stil och är starkt påverkad av rockmusiken från slutet av 60-talet och början på 70-talet. Idéer till texter hämtar han ofta från tidningarnas rubriker. Min musik bygger på olika stilar inom rocken. Jag har svårt att hålla mig till en stil, säger han och hyllar mångsidigheten hos Frank Zappa och framför allt Beatles. Han pekar till exempel på ”White album” från 1968 som innehåller allt från trallvänliga ”Ob-La-Di, Ob-La-Da” till experimenterandet i ”Revolution 9”.

- Jag vill spela mer än jag gör. Det är det enklaste sättet för mig att sprida min musik och sälja skivor, säger Hans Annellsson. Jag tjänar faktiskt mer pengar på låtar som laddas ner än på plattor som säljs. Min mest nerladdade låt är en Led Zeppelin-cover, "Fool in the Rain". Arkiv: Daniel Andersson 2006 - Där finns hela spektret, och det är det spektret jag är uppvuxen med. Den spridningen är naturlig för mig, men den är omöjlig i dag. Jag får hela tiden höra att det inte går att sälja när jag gör så olika grejor.
- Rockmusiken har blivit så konservativ och urvattnad. Det är bara gammalt som rörs om igen. Det är verkligen rester från i går. Efter 1980 har det i stort sett gått utför. Musiken är inget han tjänar några stora pengar på, och parallellt jobbar han också som musiklärare. Hans Annellsson har varit på Sofielundsskolan sedan 1999, och innan dess var han förskollärare och föreståndare på dagis. Han säger att han trivs bra på skolan, även om arbetsklimatet är tufft.
- Det finns stora likheter mellan läraryrket och artistyrket. Du kommer in och ska uppträda. En massa människor tittar på dig och väntar på att du ska leverera. Sedan gör du en paus innan det är dags att gå tillbaka och ta nya tag.
Hans Annellsson är även lite av en specialist på Frank Zappas musik och gjorde en hyllningskonsert med Zappa-låtar på KB 2003, tio år efter stjärnans död. Självklart ska en Zappa-kännare gå och se när Zappas son Dweezil ger konserter i Lund och Stockholm. Genom en musikerkollega hoppas han också få komma in på soundchecken och säga hej till Dweezil.
- Han är jättebra. Hans band är det bästa Zappa-coverbandet i världen. Därför känner jag att det inte är någon mening för mig att spela Zappa när Dweezil gör det så bra. Kanske gör jag en tributekonsert igen 2013, men annars är det roligare att hålla på med mina egna grejor. Och Hans Annellsson har inga planer på att sluta göra musik som spretar åt lite olika håll.
- Det är bara att fortsätta och banka huvudet i samma vägg. Jag vet att det aldrig kommer att hända nånting, men det skiter jag i. Jag tänker hålla på med min musik. Det finns ett värde i det för mig.
Hans Annellsson
Gör: Musiklärare på Sofie-lundsskolan, kompositör och musiker med eget skivbolaget och studio.
Bor: Lägenhet i Slottsstaden i Malmö.
Bakgrund: Kommer från Växjö och växte upp i Växjö, Halmstad och Hässleholm. Gick musikgymnasiet i Malmö i början på 1970-talet och sedan på Musikkonservatoriet i Köpenhamn. Har spelat i band som Press, Mobile, Savoy med flera. Gör sedan 1990 egen musik och ger ut plattor. 2006 kom samlingsplattan ”Detta har hänt 1990-2006”.
Aktuella projekt: Jobbar med två plattor, en instrumental och en rockplatta med svenska texter (”Den svenska modellen”). Med i två band: Hans Annellsson band och The Vegetarians, som är inbjudna att spela på festivalen Zappanale i Tyskland i sommar.
Familj: Sambo med Ulla-Carin och pappa till Albin, 18 år.
Aktuell: Fyller 50 år den 7 oktober.
Firar: Fest för familjen och släkten den 6 oktober med plockmat och prinsesstårta.
Önskar sig: En cykel
.
Åsa Hagenblad
Välkommen till
Annellssongs
Hans Annellssons hemsida

 

Sidan uppdaterad 2010-09-12
©  Hans Annellsson 1998-2015
Web-design: Sven Bornemark