FRAMTIDSMUSIK PÅ GALLERI

Kulturlivets stränga gränser sprängs. Bild och musik går samman med teknologins hjälp.
  

Detta utspelar sig dennaHans med gitarr och bandspelare vecka på Galleri Ibis i Malmö. Där sitter Hans Annéllsson med sin gitarr och två bandspelare och gör "miljömusik för nutidsmänniskan".
   Hans är omgiven av Max' tavlor, en perfekt inramning till en sann avantgardist...
   - Ja, jag tror det är bra för mig att arbeta i denna miljö. Här kan folk sitta och titta på lite annat. Det kan bli lite tjatigt att titta på mig i 45 minuter. Det är ju inte precis rock ´n´ roll jag sysslar med, säger Hans.
   Hans Annéllsson är Malmömusiker och normalt "traditionell" gitarrist i gruppen Mobile. Men influerad av vad som som händer ute i den stora världen, i detta fallet, New York, har han börjat leka med nya klanger, harmonier och ljud.
   "Loopologi", eller läran om ljudslingornas väg, kallar han sin konstform och erkänner att han förmodligen inte skulle göra det om det inte var för gitarristen Robert Fripp.
   "Loopologi" betyder att en gitarrist, i detta fallet Hans Annéllsson, låter sina gitarrtoner ta omvägen genom två bandspelare innan de kommer ut i sin slutgiltiga form. På så vis får han en fördröjning av tonerna, eller en ekoeffekt.
   Hans blev inspirerad av Fripp som i sin tur sade att han lärt sig metoden via Brian Eno. Ett kopplingsschema fanns på konvolutet till Enos platta "Discrete Music".
   - Jag började försiktigt förra sommaren, sedan har det hela tiden gått framåt. Idag jobbar jag nog annorlunda än Fripp även om jag får ta på mig rollen som "Malmös Robert Fripp", ett tag.
Hans Annéllsson och Jörgen Bornemark 

  Vitsen med dessa elektifierade improvisationer är att skapa ljudillustrationer till vissa, speciella miljöer. Låta ljuden smälta samman med visuella intryck eller låta inspirationen till musiken ta form utifrån omgivningen.
   - En idé med musiken är att den är ny från gång till gång. Du kan inte spela samma stycke två gånger. Det är direkta speglingar av musikern vid ett speciellt tillfälle.
   En konstsyn som också påminner om Andy Warhol och hans tankar om "direkt överföring av verkligheten". Konstverket finns här och nu, strax är det borta.
   - Sedan är det ju billigt att jobba med små enheter. Inte en massa utrustning att dra omkring med. Enda omkostnaden är busspengar till Galleriet och nya band till bandspelaren!

 

 


  

 

 

Av Olle Berggren (KvP800806) 
Välkommen till
Annellssongs
Hans Annellssons hemsida

 

Sidan uppdaterad 2010-09-12
©  Hans Annellsson 1998-2015
Web-design: Sven Bornemark