LOOPOLOGI

 

 


 Malmö-gitarristen Hans Annéllsson, 23, ger en udda konsert på Konsthallen i Malmö i kväll. Rubriken är "Musik för elektrisk gitarr och loopologi". Vad är loopologi?
  - Det är ett sätt att spela där man använder en gitarr och två rullbandspelare, berättar Hans. Jag använder mig av två Sony TC-377. Bandspelarna är kopplade till varandra. Jag använder inspelningshuvudet på bandspelare ett och avspelningshuvudet på bandspelare två. Ljudet går in i ettan och kommer ut fördröjt, som en ekoeffekt, på tvåan. På så sätt kan man s a s spela med sig själv. Gitarrljuden från förstärkaren och bandspelaren kompletterar varandra.
   Idén har jag fått från Brian Eno och Robert Fripp. De två är ju musiker som jobbar med modern musik på ett nytt, seriöst sätt. Eno och Fripp har gjort flera LP tillsammans. Fripp tunerade t ex förra året runt på pizzerior och småbutiker i Europa och USA med en spelteknik liknande Hans Annéllssons. Fripp kallar sin musik "Frippertronics".
   - Jag kom på tekniken efter att ha sett en skiss på en av Enos plattor, berättar Hans.
   - Självfallet är jag inte lika skicklig som engelsmännen på den här tekniken. Men Fripp gästar ju inte Malmö särskilt ofta...
   Tekniken ger en skör, ofta meditativ gitarrmusik. Fripp jobbar t ex oftast med improvisationer, ber någon i publiken att föreslå en tonart och drar igång. Hans Annellsson tycker det är bäst att ha ett förbestämt tema att hänga upp musiken kring.
   - Annars blir det lätt risigt. Den stora hemligheten med den här musiktypen är nog att kunna sluta i rätt tid, att hålla musiken relativt klar och enkel.

 

 

Av Måns Ivarsson (SDS 800618)
Välkommen till
Annellssongs
Hans Annellssons hemsida

 

Sidan uppdaterad 2010-09-12
©  Hans Annellsson 1998-2015
Web-design: Sven Bornemark