BRA GJORT, HANS!
Recension av Zappa på Konsthallen 15/2 1998


Hej Hans! 
Jag måste säga att jag är överväldigad av ert framförande! Mina förväntningar var ungefär att ni skulle spela lite mer akustiskt och lågmält, lite mer anpassat efter flanörerna som brukar vara på Konsthallen på söndagarna. Där fick jag skam! 
   Redan i Chunga's kom överraskningen - det lät felfritt i mina öron. Och varför har du aldrig sagt att du kan efterlikna Zappa både som gitarrist och i rörelser!! Visst vet jag att du kan spela gitarr, men att du kan sola i 2-3 minuter och få det att mer eller mindre låta som FZ, det visste jag inte! 
   Dina solon ska du ha all heder av. De satt perfekt i ljudbilden i stort och förblev intressanta, utan svackor. Jag vet inte hur mycket som var ren improvisation från din sida, men om det var improvisation eller note for note, spelar ingen roll eftersom de satt som gjutna! Snyggt lirat Hans! 
   Låtvalet var snyggt sammansatt. Peaches kom som en ångvält redan i början, och det lät så bra att jag var tvungen att skrika "woo!" efter den! Ni radade upp pärla efter pärla, körde i 180 och väjde inte för vare sig Inca eller Echidna. Det var nog dessa två som lät bäst i mina öron - om jag nu i hastigheten ska plocka fram två favoriter! 
   Ljudet var bra. Din sång kunde ha varit högre, likaså keyboarden, men det mest med tanke på dem som inte är så väl insatta i musiken, för oss andra hördes de. 
   Killarna i bandet gick inte av för hackor: tajt och spelat med en ledighet som varskodde om att de övat en del. De turades om att imponera: keyboard-killen i Dupree, trummisen och bassisten i Black Page. Nej, förresten, ni var imponerande från första taktslaget till det sista! De enda missöde jag lade märke till var att trummisen sackade en takt eller två, och att han råkade göra ett kantslag. Alltså helt försumbart med tanke på hur ni excellerade i övrigt. 
   En strålande konsert! Hoppas att Konsthallen är lika nöjda som vi som var där. Det verkade som en hel del satt kvar och avnjöt anrättningen, jag kunde inte se någon strid ström som lämnade lokalen. 
   Mitt i alltihopa fick jag ett slags uppenbarelse av det sekulära slaget - det är inte konstigt att man följt Zappa i snart 20 år utan att tröttna. Det finns helt enkelt ingenting bättre! Detta slog mig med full kraft i dag när jag fick se er, och det måste väl vara ett gott betyg! 
   Mitt förslag är att du håller kontakten med de här killarna och att ni ser till att repa bort en skavank eller två, sedan blir ni ännu farligare!!


Av Fredrik Johansson (röst ut publiken)
Välkommen till
Annellssongs
Hans Annellssons hemsida

 

Sidan uppdaterad 2010-09-12
©  Hans Annellsson 1998-2015
Web-design: Sven Bornemark